Preizkusite novo različico: COBISS+
 Vzajemna baza podatkov: COBIB.SI - Vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov (Štev. zapisov: 5.076.757)

Izbrani zapis       število izposoj: 2  info o številu izposoj    trajna povezava

AvtorDolšina, Simona
Naslov Različni psihološki dejavniki ravnanja s hrano in njenimi ostanki v gospodinjstvu : magistrsko delo / Simona Dolšina
Drugi nasloviDifferent psychological factors of food and food waste handling in households
Vrsta/vsebinatype of material magistrsko delo
Jezikslovenski
Leto2017
Založništvo in izdelavaLjubljana : [S. Dolšina], 2017
Ostali avtorjiBucik, Valentin
Babnik, Katarina, 1975-
Fizični opis119 str. : tabele, graf. prikazi ; 31 cm
OpombeMentor Valentin Bucik, somentorica Katarina Babnik
Bibliografija: str. 103-110
Povzetek ; Abstract: Different psychological factors of food and food waste handling in households
Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za psihologijo
Predmetne oznake (nekontrolirane)zavržena hrana / okoljska psihologija / teorija načrtovanega vedenja / sprememba vedenja / vedenje potrošnikov / magistrska dela / food waste / environmental psychology / theory of planned behavior / behavior change / consumer behavior / masters theses
UDK159.9:612.39(043.2)
Druge klasifikacije
4070 (CC-APA)
PovzetekVelike količine zavržene hrane v svetovnem merilu so v zadnjem desetletju deležne veliko pozornosti, tako na akademskem kot družbenem nivoju. Gre za enega najbolj zaskrbljujočih problemov sodobnega časa, saj povzroča negativne ekonomske, okoljske in družbene vplive. Uporabili smo kombinacijo kvantitativnega in kvalitativnega pristopa s ciljem doseči boljše razumevanje vedenja ljudi povezanega z ravnanjem s hrano in prepoznati nekatere socialnopsihološke dejavnike, ki bi lahko imeli pomembno vlogo na področju vedenja povezanega z ravnanjem z ostanki hrane v gospodinjstvih. Ugotovili smo, da se udeleženci zavedajo resnosti problema zavržene hrane, a zase menijo, da zavržejo zelo malo hrane in nimajo prave motivacije za spremembo svojih navad povezanih z ravnanjem s hrano. Glavni dejavniki vedenj povezanih z ravnanjem z odpadki hrane v gospodinjstvih, ki smo jih prepoznali, so vzorci ravnanja s hrano v gospodinjstvu, odnos do problema zavržene hrane, neprioritetnost problema zavržene hrane, mesto nadzora, zaznane posledice problema zavržene hrane ter zaznana pomembnost in zavzetost za okolju prijazno vedenje.
Large amounts of food waste in the world are gaining a lot of attention on both, academic and social level, in the last decade. This is one of the most worrying problems of modern times, because of its' negative economic, environmental and social impacts. We used a combination of quantitative and qualitative approach with the aim of achieving a better understanding of human behavior associated with food handling and to identify some socio-psychological factors that could play an important role in behaviors associated with the handling of food scraps households. We found that participants are aware of the seriousness of the problem of food waste, but believe that discard very few themselves. They do not find the right motivation to change their habits related to food handling. The main factors associated with food waste behaviors in households we identified, were patterns of food handling in households, attitudes towards the problem of food waste, low priority of the problem of food waste, locus of control, perceived consequences of the food waste problem, and perceived importance and commitment to environmentally friendly behaviors.
COBISS.SI-ID63281250

Zaloga v knjižnicah

Prikaz kataloga:  

info Izberite knjižnico in preverite, ali je izvod dejansko prost za izposojo!
Št. Ime institucije/knjižnice Kraj Akronim Namenjeno izposoji Preostala zaloga
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana Ljubljana FFLJ 001availability v čitalnico: 1 izv. FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana